Харчування у закладах освіти – права батьків

Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках.  Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина.  Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію інформаційного стенду на якому має бути наступна інформація:

  • меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у  виконавчому органі місцевого самоврядування). Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;
  • примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;
  • книга відгуків та побажань;
  • інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;
  • якщо у закладі освіти  є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку,  консерванти;
  • повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.
  • У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).
  • У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно  санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Питний режим

 Велике значення в організації харчування дітей має питний режим. Для його забезпечення:

  • мають бути обладнані питні фон­танчики, якщо для пиття використовують сиру воду, що відпові­дає ДСТУ 2874-82 "Вода питна";
  • у разі заборони використання сирої води для пиття застосовують кип'ячену;

 Нові НОРМИ  фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії

Завітавши у їдальню закладу освіти радимо батькам звернути увагу на  зовнішній вигляд працівників: 

  • усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;
  • на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності  у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.

Батьки у їдальні закладу освіти можуть;

  • спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;
  • перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;
  • купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;
  • зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування - батьки можуть створити комісію з  організації харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.

Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно  пройти медичний огляд  і отримати особову медичну книжку.

Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно  зафіксувати виявлені недолік. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації. яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:

  • територіальні органи Держпродспоживслужби;
  • органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;
  • органи управління освітою.

 Організацію харчування у ДНЗ здійснюють  відповідно до спільного Наказу МОЗ та МОН від 17.04.2006 №298/227 Про затвердження Інструкції з організації харчування  дітей у дошкільних навчальних закладах 

Відповідальний за виконання та дотримання норм харчування у садочках є:

- керівник закладу та засновник закладу.

 У дитячому садочку  обов’язок та контроль дотримання затверджених норм харчування покладено на медичну сестру
Режим харчування  затверджується    керівником    закладу та залежить від режиму роботи.  Їжу необхідно  видавати   дітям   у   суворо    визначений    час,  4-5  разів на добу з інтервалами у 3-4 години.
Завезення продуктів   харчування   і  продовольчої  сировини  повинні залежати від терміну їх реалізації  та кількості дітей,  які  відвідують  заклад,  при  цьому  частота завезення  повинна  становити  2-3  рази  на  тиждень  (м'ясні страви готуються - 4 рази, сирні та рибні - 2-3 рази на тиждень);
Консерви    м'ясні,    рибні   та   овочеві   можуть використовуватися  як  виняток у разі відсутності м'яса, риби, свіжих  овочів,  але  тільки  після  їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні  консерви  без  додавання  олії,  томату,  оцту.
Ураховуючи   можливі  перебої  у  постачанні  продуктів  харчування,  у  дошкільному  навчальному  закладі   повинен   бути  двотижневий  запас рибних,  м'ясних консервів,  молочних продуктів  тривалого терміну зберігання,  фруктів. Запас овочів у дошкільному  навчальному  закладі  повинен бути не більше ніж на 20 діб; круп, бобових - 30 діб.
Меню – розклад у ДНЗ : складається щоденно  та  окремо  для  двох  вікових груп - дітей  віком  до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до  затверджених   норм   харчування
Видача готових страв дозволяється тільки  після  зняття  проби медпрацівником (лікар,  медсестра,  дієтсестра), у разі  його  відсутності -іншою особою.
Наказ МОН та МОЗ про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах 

 Матеріал підготовано у співпраці з громадською організацією "БАТЬКИ SOS" 


 

Здорове харчування дітей – спільна проблема батьків і школи

Здавалося б, ми так багато знаємо про харчування, і водночас так мало займаємося цією проблемою. Тим часом стан здоров’я дорослої людини багато в чому визначається якістю харчування саме в дитячому віці, коли відбувається бурхливий ріст організму і обмінні процеси в ньому перебігають найінтенсивніше. При цьому правильно розроблене й організоване харчування дитини забезпечує нормальний фізичний розвиток, запобігає багатьом хронічним захворюванням. За останніми даними ВООЗ, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% — від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування.

У школах харчування дітей відбувається під наглядом медичного персоналу та педагогів. Наявність постійного контролю з боку навчального закладу, узгодження раціону з міською санстанцією, свідчить про те, що асортимент страв шкільних їдалень здатен забезпечити організм дитини основними елементами, необхідними для його правильного розвитку.

Кожного навчального року за кошти міського бюджету у школах міста організовується повноцінне безкоштовне харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей та інших незахищених категорій, що потребують соціальної допомоги. У 2016-2017 навчальному році у школах безкоштовно харчуються всі учні 1-4 класів, а також діти 5-11 класів з числа учнів, що відносяться до пільгових категорій. Ці діти мають можливість щодня отримувати повноцінний обід з трьох блюд, що без сумніву вкрай необхідно підростаючому організму.

Можливостей шкільних їдалень достатньо для того, щоб забезпечити і інших учнів гарячими стравами за кошти батьків, але діти, на жаль, віддають перевагу швидкій розрекламованій їжі з найближчого магазину, яких зараз навколо навчальних закладів немало. Но­ві до­ся­гне­ння на­уки при­ве­ли до то­го, що сь­ого­дні скла­дно знай­ти в про­да­жу на­ту­раль­ні, не­шкі­дли­ві для здо­ров’я про­ду­кти ха­рчу­ва­ння. То­му ко­нсе­рва­нти, бар­вни­ки, ста­бі­лі­за­то­ри, го­рмо­ни, ан­ти­бі­оти­ки, підсолоджу­ва­чі й ін­ші ха­рчо­ві до­ба­вки, не­бе­зпе­чні для лю­ди­ни, ста­ли не­від’єм­ною ча­сти­ною на­шо­го що­де­нно­го ра­ці­ону. І як­що ор­га­нізм до­ро­слої лю­ди­ни зі сфо­рмо­ва­ни­ми си­сте­ма­ми за­хи­сту зда­тний хо­ча б час­тко­во ней­тра­лі­зу­ва­ти або ви­ве­сти ці аг­ре­си­вні ре­чо­ви­ни, то з ди­тя­чим си­ту­ація ку­ди небезпечніше. Ін­те­нси­вний ріст ди­ти­ни, ста­но­вле­ння тра­вної, іму­нної й ін­ших си­стем, ро­зу­мо­ві на­ва­нта­же­ння в шко­лі, ста­те­ве до­зрі­ва­ння по­тре­бу­ють осо­бли­во­го підхо­ду до яко­сті ха­рчу­ва­ння шко­ля­рів, без по­вно­ці­нно­сті яко­го не­мо­жли­во за­бе­зпе­чи­ти га­рмо­ній­ний ро­зви­ток ди­тя­чо­го ор­га­ні­зму. Тому проблему повноцінного харчування розв’яза­ти мо­жна тіль­ки спіль­ни­ми зу­си­лля­ми шко­ли й бать­ків.


                Дітям необхідно більше знати про користь гарячого харчування, про необхідність щоденного вживання овочів та фруктів, про обов’язкове вживання супів, тощо. І в першу чергу, сформувати у дитини свідоме ставлення до правильного харчування повинні батьки, сім’я. На пре­ве­ли­кий жаль, біль­шість бать­ків не на­да­ють осо­бли­во­го зна­че­ння прис­тра­сті ді­тей до со­ло­дких га­зо­ва­них на­по­їв, чі­псів, «мі­він». Не­зва­жа­ючи на чи­сле­нні по­ві­до­мле­ння в за­со­бах ма­со­вої ін­фо­рма­ції про не­бе­зпе­чні ін­гре­ді­єн­ти в про­ду­ктах, «лю­бля­чі» бать­ки за­вда­ють ве­ли­че­зної шко­ди здо­ров’ю сво­їх ді­тей, ку­пу­ючи та­кі про­ду­кти. Але те, що ці продукти заборонені у школі, яка для багатьох дітей є взірцем, прикладом для наслідування, уже добре. Коли у школі це не дозволено, то в підсвідомості дітей закладається думка, що вживати таку їжу справді не варто.

Шановні батьки!. Привчіть свою дитину до гарячого харчування у шкільній їдальні. Ад­же які­сне ха­рчу­ва­ння (і в шко­лі, і вдо­ма) — це най­ва­жли­ві­ший чи­нник змі­цне­ння здо­ров’я шко­ля­ра, а ві­дтак і за­по­ру­ка й­ого но­рмаль­но­го фі­зи­чно­го й ін­те­ле­кту­аль­но­го ро­зви­тку.


Пам’ятка для батьків

 Як запобігти харчовим отруєнням

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

 - Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.
- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.
- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.
- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.
- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

- Не допускайте змішування свіжоприготовленої страви з її залишками із попереднього дня.
- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.
- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.
- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.
- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).
- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.

- Дотримуйтесь заходів безпеки при купанні дитини у водоймах, тому що деякі збудники кишкових інфекцій (дизентерії) можуть жити там до п’ятдесяти днів.

І пам’ятайте, що харчове отруєння завжди можна запобігти!


Харчування дитини зi зниженим апетитом

Пiд час органiзацiї харчування дитини з поганим апетитом дорослим необхiдно виявляти винахiдливiсть

Якщо дитина вiдмовляється вiд їжi, в жодному разi не варто годувати її силомiць. Лiпше пропустити прийом їжi або зробити це пiзнiше, а потiм годувати дитину невеликими порцiями за 5-6 або бiльше прийомiв. І все ж промiжки мiж годуваннями мають бути не меншими за 3 години.

Дуже важливо на початку годування дати дитинi такi продукти, якi мають властивiсть пiдсилювати видiлення травних сокiв i тим самим полiпшувати апетит. Це може бути кислий фруктовий або ягiдний сiк, шматочок оселедця, квашена капуста, солоний огiрок, салат iз сирих овочiв. Сприятливо дiє мiцний м’ясний бульйон.

Для дiтей зi зниженим апетитом важливо суворо дотримуватися режиму годування — не давати нiчого їстiвного в промiжках мiж прийомами їжi, а також не давати багато пити. У такому разi дитина охочiше розпочинатиме прийом їжi з рiдких страв. Водночас при годуваннi можна дозволяти їй запивати тверду їжу водою, соком або овочевим вiдваром i, звичайно, не обмежувати пиття безпосередньо пiсля годування.

Протягом певного часу можна застосувати метод «вiльного годування», тобто годувати дитину за її бажанням. Найулюбленiшi страви дитини слiд готувати частiше за iншi, але при цьому дещо змiнювати рецептуру, додаючи необхiднi багатi бiлком продукти (м’ясо, сир тощо).

Дiти охочiше їдять за загальним столом, у родинному колi, в товариствi iнших дiтей. Тож необхiдно виробити правило сiдати за стiл усiєю родиною.

Інодi дитина погано їсть через те, що до початку годування перебуває в збудженому станi, занадто захоплена грою, заняттями. У цьому випадку можна дещо перенести (на 20-30 хвилин) прийом їжi, дати час на те, щоб дитина заспокоїлася.

У спекотнi лiтнi днi або за високої температури повiтря в примiщеннi органiзм дитини втрачає багато рiдини. Це призводить до зменшення вироблення травних сокiв i зниження апетиту. У таких випадках перед початком годування дитинi рекомендується дати трохи прохолодної кип’яченої води або несолодкого соку, можна почати годування з кисломолочного напою чи змiнити режим годування: у найспекотнiший полуденний час дати дитинi вдруге легкий снiданок (кефiр, булочку, фрукти), а обiд перенести на пiзнiший час, скажiмо, пiсля денного сну. У такому випадку дитина, добре вiдпочивши i зголоднiвши, легко впорається з досить калорiйним обiдом.


Перелiк харчових продуктiв, якi зазвичай становлять високий та низький ризик для здоров’я людей

Високий ризик для здоров’я

Низький ризик для здоров’я

Молоко та молочнi продукти

М’ясо та м’яснi продукти

Яйця та продукцiя, вироблена з яєць

Риба, рибнi продукти та iншi продукти моря

Кулiнарнi вироби

Кондитерськi вироби з кремом

Пресерви

Продукти дитячого харчування

Продукцiя дитячих молочних кухонь

Хлiб та хлiбобулочнi вироби

Борошно-круп’янi вироби

Цукор та кондитерськi вироби, крiм кондитерських виробiв з кремом

Овочi, баштаннi, ягоди, фрукти

Дикорослi харчовi продукти

Жировi рослиннi продукти

Напої (вода, соки, нектари, безалкогольнi напої)

Мед та продукти бджiльництва

Консерви

Харчовi продукти для спецiального дiєтичного харчування, крiм продуктiв дитячого харчування

Іншi харчовi продукти

*Розроблено вiдповiдно до Додатка до пункту 1.1 постанови Головного державного санiтарного лiкаря України «Про реалiзацiю статей 6, 44 та 46 Закону України «Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв» вiд 01.12.2010 № 37 .

Матеріал із  сайту http://www.pedrada.com.ua