Харчування дітей у школі

       

Питання організації харчування учнів є не менш важливим з поміж освітянських питань, які щоденно доводиться вирішувати управлінню освіти та  керівникам у загальноосвітніх навчальних закладах міста.

У 18 загальноосвітніх навчальних закладах організовано харчування для 6419 учнів. Функціонує 14 їдалень (типових – 6, пристосованих – 8), 3 роздаткових пункти (ЗОШ І-ІІ ст. №8, №12, ЗОШ І-ІІІ ст. №4), 1 буфет (Ніжинський ліцей при НДУ імені Миколи Гоголя). Харчування учнів Ніжинського ліцею при НДУ імені Миколи Гоголя організовано при їдальні Ніжинського аграрного інституту Національного аграрного університету.

 Організація харчування учнів постійно тримається на контролі міськвиконкому, управління освіти. Приймаються відповідні рішення, видаються накази. На виконання рішення виконавчого комітету  від 28.08.2014 року №195 безоплатним харчуванням охоплено дітей з родин, які прибули до м. Ніжина з Донецької та Луганської областей, де  проводиться антитерористична операція.

            Згідно  Постанови Кабінету Міністрів   України     від 02.02.2011 р. № 116 за рахунок міського бюджету (сніданок вартістю 7,25 грн.) харчуються 2711 учнів 1-4 класів, 105 учнів 5-11 класів (пільгові категорії).

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 р. № 865-р та відповідного розпорядження виконавчого комітету Ніжинської міської ради учні 1-4 класів продовжують отримувати молоко як додатковий компонент до раціону.

З комунальним торгівельно-виробничим підприємством «Школяр» (Чернишова Л.О.), яке забезпечує  харчування учнів 17-ти загальноосвітніх навчальних закладів,  управлінням освіти налагоджено тісну співпрацю. Сплановані спільні перевірки організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах.  Завідуюча КТВП «Школяр» Чернишова Л.О. на батьківських зборах систематично спілкується з батьками щодо здорового харчування учнів.

Організоване шкільне харчування регламентується санітарними правилами і нормами, і тому значною мірою задовольняє принципам раціонального харчування. Основні проблеми харчування школярів пов'язані з порушенням режиму харчування поза стінами школи.

Організація раціонального харчування школярів може дозволити досягти наступних основних цілей: зростання навчального потенціалу дітей та підлітків; поліпшення стану здоров'я школярів, зменшення випадків ожиріння, дистрофії та інших захворювань, пов'язаних з харчуванням, а в перспективі - поліпшення репродуктивного здоров'я; зниження ризику розвитку серцево-судинних, ендокринних, шлунково-кишкових захворювань, період навчання в школі і протягом подальшої життя; поліпшення успішності школярів; підвищення їх загального культурного рівня.

У всіх освітніх закладах для дітей і підлітків з постійним перебуванням останніх більше 3-4 годин організовується харчування учнів. Тривалість проміжків між окремими прийомами їжі не повинна перевищувати 3,5-4 годин. Для учнів загальноосвітніх закладів передбачається організація двухразового гарячого харчування, а також реалізація (вільний продаж) других страв та продуктів, готових до вживання, промислового виробництва і кулінарних виробів для додаткового харчування учнів у достатньому асортименті. Дворазове харчування передбачає організацію сніданку і обіду. Відвідування дітьми груп продовженого дня може бути дозволено тільки за організації їх дворазового або триразового харчування (в залежності від часу перебування в освітньому закладі).

Раціональне, здорове харчування дітей і підлітків в організованих колективах є необхідною умовою забезпечення їх здоров'я. Порушення харчування в дитячому віці служать однією з важливих причин виникнення захворювань, поширеність яких значно збільшилася за останні роки.

Важливим елементом організації раціонального харчування учнів є правильний розподіл обсягів добового споживання їжі між окремими її прийомами. Найбільш оптимальним режимом харчування учнів протягом дня слід вважати чотириразовий прийом їжі з інтервалами між прийомами 3,5 - 4 години. Кількість прийомів їжі встановлюється залежно від віку, стану здоров'я та розпорядку дня учнів. У розпорядку дня для учнів рекомендовано дотримуватись такого режиму харчування:

730 - 800 - сніданок удома;

після другого уроку - другий сніданок у школі для учнів 1 - 5 класів,

після 3-го уроку - для 6 - 11 класів;

після повернення зі школи:

1300 - 1400 обід для учнів 1 - 5 класів;

1400 - 1500 обід для учнів 6 - 11 класів;

1600 - 1700 - полуденок;

1900 - 2000 - вечеря.

Для учнів 6-річного віку:

700 - 730 - сніданок удома; другий сніданок у школі на 2-й перерві;

1300 - 1330 - обід після повернення зі школи;

1630 - полуденок після денного сну;

1900 - 1930 - вечеря за 1,5 - 2 години до сну.